Producenci
Godziny otwarcia

Sklep czynny: Od poniedziałku do piątku w godzinach 9 - 15.30

                       Przerwa 14 - 14.20

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Olej kokosowy - właściwości lecznicze, kosmetyczne i kulinarne
Olej kokosowy - właściwości lecznicze, kosmetyczne i kulinarne

Olej kokosowy - właściwości

Kojarzysz słoiki z gęstą, twardą masą w białym kolorze, stojące na regale z olejami i oliwami? To właśnie olej kokosowy, który w temperaturze pokojowej i niższej przyjmuje postać stałą, natomiast za sprawą wysokiej temperatury staje się płynny. Jak wskazuje nazwa, olej kokosowy pozyskiwany jest z orzecha palmy kokosowej - z miąższu. To odróżnia go od oleju palmowego, który bierze się z palmy olejowej (olejowca gwinejskiego).

Za sprawą właściwości olej kokosowy znajduje się w czołówce najzdrowszych olejów na całym świecie. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe ze średniej długości łańcuchami węglowymi: laurynowy, palmitynowy, kaprylowy, stearynowy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe: oleinowy z grupy omega-9 i linolowy z grupy omega-6.

Ponadto olej kokosowy stanowi kopalnię witamin i minerałów, do których należą witaminy C, E, K, z grupy B, kwas foliowy, sód, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

W zależności od efektu, jaki chcesz uzyskać, możesz kupić olej kokosowy nierafinowany (inaczej: olej kokosowy tłoczony na zimno) bądź olej kokosowy rafinowany (poddawany wysokiej temperaturze). Czym się różnią?

  • Olej kokosowy nierafinowany, czyli olej kokosowy tłoczony na zimno, jest tym zdrowszym, zawierającym znacznie więcej składników odżywczych. Odznacza się nie tylko pełnią właściwości prozdrowotnych, ale także wspaniałym smakiem i zapachem kokosa. Idealnie nadaje się jako olej kokosowy na skórę i w ogóle jako olej kokosowy kosmetyczny, a także do zastosowań leczniczych. Można też używać go w kulinariach, i to zarówno do dań na zimno, jak i na gorąco, choć niektórzy jako olej kokosowy do smażenia i pieczenia preferują oczyszczony olej kokosowy rafinowany.
  • Olej kokosowy rafinowany z kolei stanowi doskonały olej kokosowy do pieczenia, olej kokosowy do smażenia bądź stosowania w różnych innych przepisach wymagających podgrzewania tłuszczu do wysokiej temperatury. Określenie olej kokosowy rafinowany oznacza, iż w procesie produkcji został oczyszczony, co niestety pozbawiło go znacznej części wartości odżywczych, smaku i zapachu. Nie jest to najlepszy olej kokosowy kosmetyczny czy leczniczy - do tych zastosowań zawsze warto wybierać nierafinowany olej kokosowy tłoczony na zimno.

Olej kokosowy - zastosowanie kulinarne

Prezentując olej koksowy, trzeba omówić jego zastosowanie kulinarne. Jest to wspaniały:

  • olej kokosowy do pieczenia - od wypieków słonych po słodkie,
  • olej kokosowy do smażenia - na przykład naleśników czy placków; smażenie na oleju kokosowym rafinowanym i nierafinowanym jest tak samo bezpieczne,
  • olej kokosowy do kawy - tak, kawa z olejem kokosowym, czyli słynna kawa bulletproof, to popularne zastosowanie oleju kokosowego nierafinowanego,
  • olej kokosowy do smarowania pieczywa,
  • olej kokosowy do sałatek, dressingów,
  • olej kokosowy do tortów i deserów na zimno.

Olej kokosowy - na co pomaga w kosmetyce?

Olej kokosowy kosmetyczny, czyli nierafinowany olej kokosowy tłoczony na zimno, wykorzystywany jest do pielęgnacji zarówno cery, jak i reszty ciała czy włosów. Przykładowe zastosowania to:

  • olej kokosowy na włosy - na przykład na zniszczone i rozdwojone końcówki, ale cenne jest też mycie włosów olejem kokosowym oraz gruntowne olejowanie włosów olejem kokosowym, ponieważ zostają odżywione od nasady aż po końce,
  • olej kokosowy do ciała - jako olej kokosowy na skórę przesuszoną i wymagającą odżywienia, jako środek do depilacji oraz pielęgnacji po goleniu, a także wspaniały aromatyczny olej kokosowy do masażu,
  • olej kokosowy na twarz - popularna jest zarówno maseczka z olejem kokosowym, jak i olej kokosowy tłoczony na zimno wykorzystywany w funkcji mleczka do demakijażu i oczyszczania cery,
  • olej kokosowy na zęby - olej kokosowy do zębów można zastosować wraz z pastą bądź można przeprowadzać płukanie ust olejem kokosowym dla zachowania higieny jamy ustnej.

Olej kokosowy - właściwości lecznicze

Nierafinowany olej kokosowy wykazuje właściwości lecznicze m.in. w zakresie regulacji poziomu cholesterolu, działania bakteriobójczego, przeciwwirusowego i przeciwgrzybiczego (dlatego olej kokosowy na skórę stosuje się np. do walki z grzybicą). Ponieważ olej kokosowy jest zdrowym tłuszczem, sprzyja walce z nadwagą i otyłością. Wykorzystuje się go także w diecie redukcyjnej sportowców. U osób z dolegliwościami układu trawiennego stosuje się regularnie olej kokosowy na jelita. Dalej olej kokosowy zapewnia natychmiastowy zastrzyk energii, co można wzmocnić poprzez picie kawy z olejem kokosowym. Spożywany w codziennej diecie łagodzi objawy różnych chorób, w tym alzheimera i parkinsona.

Oleje kokosowe w sklepie Wzgodzieznatura

Sprawdź nasze oleje kokosowe, by dopasować produkt do swoich potrzeb i preferencji. Jeżeli potrzebny Ci olej kokosowy do codziennego zastosowania w formie suplementu, możesz sięgnąć po olej kokosowy płynny BIG NATURE bądź olej kokosowy płynny OSTROVIT. Mamy też klasyczne oleje kokosowe nierafinowane, np. marki ViVio. Polecamy wyjątkowy olej kokosowy bio marki Ölmühle SOLLING.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl