Producenci
Godziny otwarcia

Sklep czynny: Od poniedziałku do piątku w godzinach 9 - 15.30

                       Przerwa 14 - 14.20

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

VIVIO Olej rycynowy surowiec kosmetyczny 100ml

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 10,00 zł 10.00
  ( 1 litr = 100,00 zł )
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: VIVIO
Kod produktu: D97E-1804A

Opis

Co to jest olej rycynowy

Olej rycynowy (znany również jako olej rącznikowy) wykorzystywany był już w czasach starożytnych, podczas leczenia zaburzeń jelitowych. Niniejszy produkt pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego, osiągającego wysokość nawet 2 metrów. Roślina ta wywodzi się z terenów Północno-Wschodniej Afryki oraz Bliskiego Wschodu, niemniej jednak możemy spotkać ją również w polskich ogródkach. Olej rycynowy pozyskiwany jest na drodze zimnego tłoczenia. Gotowy produkt charakteryzuje się lekko żółtawą barwą oraz stosunkowo wysoką gęstością. Głównym jego składnikiem jest gliceryd 18-węglowego kwasy rycynolowego, który w głównej mierze odpowiada za właściwości nawilżające olejku rycynowego. Ponadto, niniejszy produkt zawiera w sobie kwas oleinowy i linolenowy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

Właściwości oleju rycynowego

Olejek rycynowy wykorzystywany jest w medycynie ludowej oraz ziołolecznictwie już od wielu pokoleń. Uważa się, iż stanowi on doskonały środek o działaniu przeczyszczającym, który działa drażniąco na błonę śluzową jelita, wzmagając tym samym perystaltykę jelit. Ponadto, niniejszy produkt znajduje szerokie zastosowanie we wspomaganiu leczenia licznych dolegliwości bólowych. Używanie go w odpowiedni sposób może przyczynić się do złagodzenia bólu głowy, a nawet dolnego odcinka kręgosłupa. W tym celu, należy nanieść ciepły olej na gazę, a następnie przyłożyć do bolącego miejsca i ściągnąć, gdy okład stanie się całkowicie zimy. W świetle niektórych doniesień, stosowanie wspomnianych okładów może również przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości związanych z zapaleniem zatok.

Olejek rycynowy na włosy

Nasze włosy każdego dnia narażone są na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Dlatego też, w celu ich ochrony sięgamy często po drogie środki kosmetyczne. Okazuje się jednak, że skutecznym sposobem na walkę z niniejszym problemem może okazać się stosowanie olejku rycynowego. Niniejszy produkt wykazuje bowiem silne właściwości nawilżające oraz regenerujące. Jego regularne stosowanie może przyczynić się do poprawy kondycji naszych włosów. Wystarczy zaaplikować go w odpowiedni sposób, najlepiej w godzinach wieczornych.

Olejek rycynowy na rzęsy

W poradnikach kosmetycznych znajdziemy liczne informacje na temat pozytywnego wpływu olejku rycynowego na wygląd naszych rzęs oraz brwi. W celu poprawienia ich kondycji, należy nałożyć olejek rycynowy przy pomocy specjalnej szczoteczki na rzęsy lub brwi od nasady, aż po same końce. Niniejszy zabieg przynosi najlepsze efekty wtedy, gdy jest stosowany regularnie. Dzięki niemu, nasze rzęsy mogą stać się grubsze i ciemniejsze. Zaleca się, aby olejek rycynowy nakładać na rzęsy oraz brwi w godzinach wieczornych (najlepiej przed snem). Warto przy tym pamiętać, aby nie aplikować zbyt dużych ilości olejku. Dostanie się go do oczu może spowodować bolesne podrażnienie oraz łzawienie.

Olejek rycynowy na paznokcie

W opinii wielu ekspertów z dziedziny kosmetologii, olejek rycynowy jest w stanie wpłynąć na poprawę wyglądu zniszczonych paznokci. W tym celu, należy nanieść jego niewielką ilość na płytkę paznokcia, a następnie wykonywać masaż, aż do momentu, w którym substancja całkowicie się wchłonie. Przed wykonaniem zabiegu, niezwykle ważne jest, aby dokładnie oczyścić nasze paznokcie i zmyć z nich pozostałości lakieru. Regularne stosowanie olejku rycynowego na płytkę paznokcia poprawia zarówno jej kondycję, jak i nadaje jej piękny, lekko lśniący wygląd. Należy jednak pamiętać, że na całą dłoń wystarczy zaledwie kilka kropelek preparatu. Nałożenie większej ilości może skutkować potrzebą wykonywania długiego masażu, w celu całkowitego wchłonięcia się substancji.

Przeciwwskazania do stosowania oleju rycynowego

Zgodnie z opinią amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), olej rycynowy jest bezpieczny dla człowieka. Niemniej jednak, w niektórych przypadkach może doprowadzić on do wywołania objawów alergii. Jego stosowanie nie jest również wskazanie w okresie ciąży, bowiem niniejszy preparat może przyczynić się do wywołania skurczy, a tym samym przedwczesnego porodu. Ponadto, warto wiedzieć, że spożywanie oleju rycynowego w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania objawów niepożądanych, takich jak: bóle brzucha, nudności, wymioty oraz biegunka.

Olej rycynowy zastosowanie kosmetyce

Ze względu na swoje liczne właściwości pielęgnacyjne, olej rycynowy znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Często wykorzystywany jest podczas produkcji masek oraz odżywek do włosów. Ponadto, znajdziemy go w preparatach odpowiedzialnych za wzmocnienie naszych rzęs oraz brwi. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, olejek rycynowy wykorzystywany jest również podczas produkcji przeciwzmarszczkowych kremów i maseczek do twarzy.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl